Vanhemmuus nuoren kanssa

​​Vanhempia, niin kuin nuoriakin on monenlaisia, nuorempaa ja iäkkäämpää, myös perheet ovat erilaisia.
Yhteistä kaikille vanhemmille että pääsääntöisesti he toivovat lapsilleen kaikkea hyvää ja pyrkivät olemaan tukena kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Usein apu vanhemmilta tulee aivan luonnostaan kun he näkevät että nuorella on jokin asia vinossa. Tärkeintä onkin että vanhemmat ovat kiinnostuneita nuoren arkisesta elämästä ja kysyvät nuortela, että mitä kuuluu? Jos vanhempi näkee että nuorella on paha olla, niin aina kannattaa kysyä asiasta nuorelta suoraan, oli vastaus mikä tahansa.
Jos nuori ei juuri sillä hetkellä halua puhua, niin asiaan kannattaa palata myöhemmin. Jos perheessä on kaksi vanhempaa niin aina kannattaa kokeilla kumman vanhemman kanssa nuori sillä kertaa lähtisi keskustelemaan helpommin. Keskustelu yhteys nuoreen voi löytyä myös jonkin muun läheisen avulla.

Tärkeää on nimenomaan kuuntelu, niin että nuori saa kaataa raskaimmatkin asiat vanhemman päälle. Tietysti jos vanhemman huoli nuoresta kasvaa ja kasvaa, niin luonnollisestikaan vanhemman ei tarvitse olla nuoren terapeutti vaan apua on hyvä hakea silloin myös muualta. Se on järkevää myös vanhemman oman jaksamisen kannalta.

VINKKEJÄ VANHEMMILLE
Kuunnelkaa nuorta aidosti
Kysykää päivittäin nuorelta ”Mitä sulle tänään kuuluu?”
Jos näette että nuoren voinnissa tai käytöksessä tapahtuu äkillisiä muutoksia, niin on syytä tilanteen tarkempaan selvittelyyn
Jos teistä tuntuu että ette voi nuorta tukea/auttaa riittävästi, niin hakekaa ajoissa ammattiapua.

Löydät tietoa näiltä sivuilta mm. nuoren seksuaalisuudesta, rajojen asettamisesta sekä vuorovaikutuksesta ja tunteista.

Tagit: vanhemmuuden tuki, vanhemmuus nuoren kanssa