Mitä itse voi tehdä mielenterveyden hyväksi?

Tärkeää on pysähtyä miettimään, miten selviytyä parhaalla mahdollisella tavalla arjessa ja mitä voi itse tehdä, jotta jaksaa paremmin.

Pidä huolta itsestäsi!

Arjen sujuvuudella on vahva yhteys mielen hyvinvointiin. Kun koet voivasi hyvin, sujuu arki ilman suuria ponnisteluita. Toisaalta mielekkäät arjen rutiinit ja säännöllinen vuorokausirytmi edistävät terveyttä.

Voit vaikuttaa omaan hyvinvointiisi hyvin yksinkertaisilla, päivittäisillä asioilla. Liikunta, mielihyvä ja uni ovat arjen perusasioita. Toisen ihmisen läsnäolo ja sosiaaliset kontaktit ovat tärkeitä. Myös päivittäisen ravinnon laadulla on suuri merkitys mielialaan.

 

Nuorten mielenterveystalosta löydät paljon tietoa ja apua mielenhyvinvointiin. Sieltä löytyy myös nuorten omahoito-ohjelmat, joiden avulla voit itse työstää ongelmaa ja saada apua tilanteeseen.

Nuorten omahoito- ohjelmat

Omahoito-ohjelmasta saat tietoa ja työkaluja. Löydät omahoito-ohjelmasta muun muassa videoita, ohjattuja harjoituksia ja testejä. Voit tutustua ohjelmaan omaan tahtiin sinulle sopivana aikana.

Alla on listattu erityisesti nuorille suunnattuja omahoito-ohjelmia. Voit kuitenkin kokeilla myös muita ohjelmia ja löydät kaikki ohjelmat tästä.

Nuoren ahdistuksen omahoito- ohjelma

Nuoren masennuksen omahoito- ohjelma

Viiltelyn omahoito- ohjelma

Itsetunto- ja identitettipulmien omahoito-ohjelma

Kaverisuhteiden haasteiden omahoito-ohjelma

Opiskelu uupumuksen ehkäisyn omahoito-ohjelma

Syömisen ja kehonkuvan ongelmien omahoito-ohjelma

Tukea sukupuoli identiteetin jäsentämiseen

 

 

 

 

Tagit: Mielenterveys, mielenhyvinvointi, nuoren mielenterveys