Suun terveydenhuolto lapsilla ja nuorilla

Suun terveydenhuollon palveluihin kuuluvat tarkastukset ja tutkimukset, sairauksia ehkäisevät toimenpiteet ja yksilöllinen neuvonta sekä erilaisten hampaiden ja suun sairauksien hoito. Suun terveydenhuollon tehtäviin kuuluu myös väestön suun terveyden edistäminen yhteistyössä muiden terveydenhuollon toimijoiden kanssa.

Suun ja hampaiston tutkimukset ja tarkastukset, sairauksien hoito sekä yksilöllinen ehkäisevä hoito ja neuvonta tehdään hammaslääkäreiden ja suuhygienistien vastaanotoilla. Yksilöllistä neuvontatyötä tekevät myös hammashoitajat. Röntgenkuvauksen toimipisteet sijaitsevat Karhulan, Haminan ja Kouvolan (Ratamokeskus) hammashoitoloiden yhteydessä.

Julkisiin suun terveydenhuollon palveluihin ovat oikeutettuja kaiken ikäiset, ja hoidosta peritään lakisääteiset maksut 18 vuotta täyttäneiltä. Hoito tapahtuu ajanvarausvastaanotoilla. Kiireellistä hoitoa varten on hammaslääkäripäivystys. Päivystyskäynnistä peritään normaalit asiakasmaksuasetuksen mukaiset maksut.

Lapset ja nuoret kutsutaan yksilöllisen suunnitelman mukaisesti hammashoitajan, suuhygienistin tai hammaslääkärin vastaanotolle terveystarkastuksiin ja ehkäisevään hoitoon. 1-vuotiaat kutsutaan suun terveystarkastuksiin ensisijaisesti etävastaanotolle.

Hammastarkastusten aikataulu

Hammashoitaja tarkastaa 1-,3-, ja 5- vuotiaan lapsen hampaat.

Suuhygienisti tarkastaa  7-, 11,- ja 17- vuotiaan lapsen hampaat.

Hammaslääkärin tarkastus on 15- vuotiaana.

9-vuotiaana lapselle tehdään purennan ja oikomishoidon tarpeen arvio, jonka tekee oikojahammaslääkäri.

 

Tagit: suun terveydenhoito, hampaiden hoito, hammastarkastukset