Mielenterveys ja päihteet, mistä apua?

Vanhempien ja muiden aikuisten tehtävänä on tukea nuoria mielenhyvinvoinnissa ja tehdä nuorten päihteiden käytöstä mahdollisemman hankalaa. Huolimatta siitä, että, vanhemmat tukevat, huolehtivat ja puuttuvat,  niin nuoren tilanne voi tarvita tukea sekä apua enemmän ja vanhemman keinot eivät siihen enää riitä.

 Vanhemmille nuoren päihdekokeilut ja mielenterveyden pulmat saattavat nostaa pintaan erilaisia tunteita ja voimattomuuden tunnetta. Vanhemmille ja nuorille on palveluita, joista saa tukea ja apua tilanteeseen. Kouluilla ja oppilaitoksissa on koulu- ja opiskeluterveydenhuollon terveydenhoitaja ja koulukuraattori, jotka osaavat auttaa tilanteessa sekä tarvittaessa ohjata eteenpäin muihin palveluihin. 

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koulukuraattori palvelut

Tälle sivulle on koottu myös muita palveluita, joista voit hakea itsellesi ja nuorelle tukea ja apua tilanteeseen. Otsikon linkeistä pääset sivustoille tutustumaan niihin tarkemmin.

Sosiaalihuollon asiakasneuvonta - Kymenlaakson hyvinvointialue

Sosiaalihuollon asiakasneuvonta neuvoo ja ohjaa työikäisten, toimeentulotuen, ikäihmisten, vammaispalvelujen sekä lasten ja perheiden sosiaalipalvelujen kysymyksissä sekä Kymenlaakson asukkaita että eri viranomaistahoja.

Voit ottaa yhteyttä sosiaalihuollon asiakasneuvontaan matalalla kynnyksellä. Apua ja neuvoa voi kysyä esimerkiksi omaan tai nuoren hyvinvointiin ja arjessa selviytymiseen liittyvissä asioissa. Ohjaamme sinut tarvittaessa parhaiten sopivien palvelujen piiriin.

Perhe- ja läheistyö -  Kakspy ry.

Läheisen ihmisen päihdeongelma tai mielenterveyden häiriö vaikuttaa aina myös lähipiiriin. Ydinperheen lisäksi myös ystävät ja muut läheiset tarvitsevat selviytymiskeinoja haastavassa tilanteessa. Miten sinä jaksat? Ethän jää yksin.
Perhe- ja läheistyö tarjoaa tukea, tietoa sekä neuvontaa Kotkassa, Kouvolassa ja Haminassa.

Klubitalolla voit saada tukea omaan hyvinvointiisi, opintoihin ja työelämään. Me olemme tasavertainen yhteisö, jonka tavoitteena on tukea mielen hyvinvointia kokonaisvaltaisesti ja voimaannuttavasti.

Nuorten matala - Kymenlaakson hyvinvointialue

Nuorten Matala tarjoaa 13-17 -vuotiaille matalan kynnyksen ohjausta ja neuvontaa, hoidon ja tuen arviointia sekä nuoren ja perheen tarpeeseen vastaavia hoito- ja tukitoimia. Nuorten matalaan voi ottaa yhteyttä ilman lähetettä, kun nuorella tai hänen vanhemmillaan tai toisella viranomaisella on huolta. Nuorten matalassa asiointi on maksutonta.

Meihin voi olla yhteydessä nuori itse, vanhemmat, nuoren asioissa työskentelevä viranomainen.