Seksielämän muuttuminen mietityttää niin tulevia äitejä kuin heidän kumppaneitaankin. Yksi yleisimmistä mieltä vaivaavista kysymyksistä on: milloin synnytyksen jälkeen voi harrastaa seksiä?
Luonnollisesti jokainen raskaus ja synnytys ovat omanlaisiaan ja aina kannattaa kysyä asioista omassa neuvolassa tai lääkärikäynnillä. Seksuaaliterveys kuuluu osaksi kaikkea terveydenhuoltoa.
Ensinnäkin penis-vagina-emätin -yhdyntä on vain yksi monista tavoista tehdä seksiä. Normaalin raskauden aikana voi olla yhdynnässä kuten muulloinkin. Kasvavan vatsan kanssa voi käyttää mielikuvitusta. Kylki- ja takaapäin asennot soveltuvat hyvin. On varottava asentoja, joissa kova paine kohdistuu vatsan alueelle.
Mikäli parin seksi on ollut lähinnä yhdyntöjä, kannattaa jo alkuraskaudessa miettiä yhdessä uusia seksitapoja. Mielihyvää voi saada ja antaa myös käsin hyväilemällä, suuseksillä tai seksivälineiden avulla. On tärkeää kosketella toista ja pitää yllä läheisyyden ja yhteenkuuluvaisuuden tunnetta.
Joskus raskauteen liittyy verenvuotoja, voimakkaita supistuksia tai muita tilanteita, jolloin suositellaan välttämään yhdyntöjä. Tällöin kannattaa kysyä hoitajalta tai lääkäriltä tarkasti, mitä voi tehdä ja mitä ei.
Seksi synnytyksen jälkeen
Synnytyksen jälkeen kannattaa helliä ja pitää toista hyvänä. Synnytyksen jälkeen yhdyntöjä ei suositella jälkivuodon aikana tulehdusriskin vuoksi. Jälkivuodon kesto on hyvin yksilöllistä: Synnytyksen jälkivuoto kestää noin 2–6 viikkoa. Synnytyksessä voi tulla myös repeämiä tai leikkausarpia, jotka voivat aristaa tai jopa estää yhdynnän. Imetys ja hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa emättimen limakalvojen kuivuutta, joihin lääkäri voi suositella estrogeenia paikallishoitona. Näistä tai muista ongelmista on hyvä puhua lääkärille esimerkiksi synnytyksen jälkitarkastuksessa. Joka tapauksessa synnytyksen jälkeen yhdynnöissä kannattaa käyttää liukastevoiteita, joita saa esimerkiksi apteekeista.
Naisen halukkuus yhdyntään synnytyksen jälkeen on hyvin yksilöllistä ja sitä pitää kunnioittaa. Parin on tärkeä puhua asioista. Nainen voi haluta hellyyttä ja koskettelua ilman yhdyntää. Kumppani puolestaan voi kokea koskettelun merkiksi yhdyntähalukkuudesta. Tämä voi johtaa turhaan tilanteeseen, että aletaan välttää kaikkea hellyyttä ja koskettelua.
Viimeistään jälkitarkastuksessa on suunniteltava raskauden ehkäisy. Raskaus voi alkaa, vaikka nainen on juuri synnyttänyt. Pelko raskaaksi tulemisesta voi vaikuttaa seksihaluihin ja seksiin. Hyvään seksuaalisuuteen kuuluu turvallisuus ja suoja ei-toivotuilta raskauksilta ja sukupuolitaudeilta.