Suuttumus ja kiukustuminen ovat meille kaikille tuttuja tunteita. Aggression ilmaiseminen rakentavasti toista tai itseään satuttamatta on opittavissa oleva taito. Lapset opettelevat näitä taitoja kotona, päiväkodissa ja koulussa. Jos lapsi on herkästi tulistuva, hän reagoi aggressiivisesti tavallista pienempiin asioihin ja tavallista voimakkaammin. Tällöin kiukun tunteen hallinta vaatii tavanomaista enemmän harjoittelua, ja lapsi saattaa tarvita tähän erityistä apua.
Tunnetaidot vanhemmuuden apuna:
Tunteet ovat osa kaikkia ihmissuhteita ja läsnä kaikissa vuorovaikutustilanteissa silloinkin, kun niitä ei tunnisteta tai nimetä. Tunteiden tunnistaminen auttaa ymmärtämään omaa ja toisen käytöstä.
Negatiivisina pidetyt tunteet kuten kiukku, pettymys ja suru, ovat useimmiten ne joiden osoittaminen ja vastaanottaminen tuntuvat vaikeilta. Omien ja lapsen tunteiden tunnistamisessa ja ymmärtämisessä voi olla hyödyllistä muistella, miten omassa lapsuudenkodissa suhtauduttiin erilaisiin tunteisiin: miten meillä riideltiin, oliko kaikilla lupa osoittaa negatiivisia tunteita vai koskiko se vain yhtä perheenjäsentä, saiko näyttää pahaa mieltä ja pettymystä? Näitä voi pohtia oman kumppanin tai hyvän ystävän kanssa.
Ajattele ennen kuin toimit! Seuraa askeleita:
TUNNISTA – ” nyt olen vihainen”
HUOMAA – missä suuttumus tuntuu kehossasi
HENGITÄ – muutaman kerran sisään ja ulos
KUULE – mitä lapsi sanoo
SUHTAUDU EMPAATTISESTI lapsen tunteisiin
PUHU kunnioittavasti
KATSO tilannetta eri näkökulmista
PIDÄ HUOMIO tässä hetkessä, ei menneissä ongelmissa
Opi ennakoimaan räjähdysherkät tilanteet:
Mielikuvaharjoitusten avulla voit opetella itsehillintää – tiukalla hetkellä voit ajatella olevasi jossakin itseäsi rauhoittavassa ympäristössä - viivy siellä hetki.
Päätä pysyä aikuisena silloinkin, kun tekee mieli heittäytyä lapsen tasolle.
Muista, että olet lapsesi tärkein ja rakkain ihminen silloinkin, kun hän osoittaa kiukkua ja vihan tunteita sinua kohtaan.
Hae apua: Aikuinen, joka ei hallitse tai kykene hillitsemään vihan tunteitaan vaan ilmaisee aggressiota vahingollisin tavoin esim. väkivallalla itseä tai toisia kohtaan, tulee ottaa asia puheeksi (perhe)neuvolassa, työterveyshuollossa, terveyskeskuksessa tai lääkärillä.
Lähde: Mielenterveystalo