Rakkaus, seksuaalisuus ja seksi

Rakkaus on välinpitämättömyyden vastakohta. Kukaan ei jaksa elää näkymättömänä. Hyvässä rakkauden täyttämässä parisuhteessa ihminen saa kokea olevansa merkityksellinen. Hän saa tuntea itsensä tärkeäksi, saa rakastaa ja saa rakkautta.

Hyvässä parisuhteessa saa olla oma kokonainen itsensä. Tähän kuuluu myös seksuaalinen hyvinvointi. Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisyyttä. Parisuhteessa se mahdollistaa liittymisen ja intiimiyden toisen kanssa. Seksuaalisuuden pitää pohjata parin yhteisiin arvoihin ja yhteisymmärrykseen. Hyvässä parisuhteessa seksuaalisuus tuottaa mielihyvää kummallekin.

Parisuhteessakaan toinen ei voi määritellä, mikä on toisen seksuaalisuudelle hyväksi. Seksuaalinen hyvinvointi ei välttämättä ole riippuvainen seksuaalisesta aktiivisuudesta.

Seksuaalisuus ei ole sama asia kuin seksi. Jokainen on seksuaalinen. Seksi puolestaan on toimintaa, joka tuottaa seksuaalisuutta mielihyvää. Seksi voi olla yhdyntä, mutta myös paljon muuta. Jos seksi on vain yhdyntää, tilanne on kovin herkkä muutoksille, joita voi aiheuttaa tilapäisesti esimerkiksi odotus ja synnytys. Väsymys voi vaikuttaa seksiin etenkin vauvaperheissä, monen lapsen perheissä ja lapsen sairastaessa. Tällöin on hyvä miettiä, kuinka pienilläkin asioilla voi saada ja antaa seksuaalista mielihyvää, joka lisää voimavaroja.

Seksuaalista mielihyvää, kaikkien aistien välittämää viestiä ja nautinnollista tunnetta, ihollista läheisyyttä ja ajattomuutta voi kokea monin tavoin. Hyvässä parisuhteessa seksuaalisuudesta, seksistä, omista toiveista ja fantasioista voi puhua rehellisesti ja avoimesti. Tätä kautta seksielämä syvenee.

Seksuaalisuus on herkkä asia ja sen loukkaaminen on yksi yleinen lähisuhdeväkivallan muoto.

Tutustu tästä: Lähisuhdeväkivallan monet muodot.

 

 

Tagit: seksuaalisuus, rakkaus, seksi