Suojele lasta ja nuorta!

Lähisuhde- ja perheväkivalta ei ole perheen yksityisasia. Lapsilla on oikeus turvalliseen ympäristöön. Lapsilla on etusija erityiseen suojeluun.

Lapseen tai nuoreen kohdistuva väkivalta voi olla monimuotoista fyysistä, henkistä tai seksuaalista väkivaltaa. Väkivaltaa on myös kuritukseen liittyvä kaltoinkohtelu kuten tukistaminen tai jatkuva nimittely. Tekojen lisäksi kaltoinkohtelua on lapsen hoidon ja huolenpidon laiminlyöminen.

Myös eläminen perheessä, jossa joku perheenjäsenistä käyttäytyy väkivaltaisesti, altistaa lapsen ja nuoren kaikille väkivallan haitallisille vaikutuksille. Vaikka väkivalta ei kohdistu suoraan lapseen tai nuoreen, saa väkivaltainen ilmapiiri aikaan pelkoa ja turvattomuutta sekä pitkään jatkuvana voi altistaa monille sairauksille. On tärkeää, että myös lapsi ja nuori saa aina apua perheväkivaltatilanteissa.

Lapsi on riippuvainen läheisten ihmisten hoivasta ja turvasta. Oman vanhemman väkivalta lasta kohtaan on erityisen vahingoittavaa. Lapsen kaltoinkohteluun on tärkeä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Yleisesti mitä pienempi lapsi on, sitä vaikeampia vammoja hän voi saada. Esimerkiksi yksikin vauvan ravistelu voi aiheuttaa hengenvaarallisia ja pysyviä vammoja.

Ensi- ja turvakotien liiton virtuaalikirja
Väkivalta ja laiminlyönti kasvatuksessa, Tunnista, auta & puutu
Tutustu tästä

MLL, Väkivalta perheessä
Tutustu tähän

Tagit: perhe- ja lähisuhdeväkivalta, väkivalta, väkivalta perheessä