Vanhemmaksi tuleminen muuttaa parisuhdetta. Oli kyseessä sitten ensimmäinen lapsi, toinen lapsi, kolmas lapsi tai isommankin lapsikatraan uusin tulokas, uusi perheenjäsen vaikuttaa aina parisuhteeseen. Luonnollisesti myös uusperheessä odotus ja uusi vauva vaikuttavat pariskunnan - ja kaikkien perheenjäsenten - välisiin suhteisiin.
Etenkin parin ensimmäisen yhteisen lapsen odotus voi herättää kysymyksiä: Mitä käy parisuhteelle? Miten yhdistää puolison rooli ja äidin/isän rooli? Miten seksielämä yhdistetään perhe-elämään?
Ajatuksia vanhemmuudesta
Tieto vauvasta saa pohtimaan, millainen vanhempi minusta tulee. Äiti miettii, millainen äiti minusta tulee. Isä miettii, millainen isä minusta tulee. Etenkin pari, joka odottaa ensimmäistä yhteistä lastaan, on muutoksien edessä: miten olla äiti tai isä ja samalla puoliso.
Odotusaikana kannattaa keskustella puolison kanssa vanhemmuudesta. Ei keskitytä vain vauvaan liittyviin hankintoihin, vaan rauhoitutaan ajattelemaan elämänmuutosta. On hyvä miettiä yhdessä kysymyksiä kuten: Millainen isä sinusta tulee? Millainen äiti minusta tulee? Millainen sinä olet isänä/äitinä? Miten sovitaan vauvan asioista? Millaista kuvittelet elämän olevan vauvan syntymän jälkeen?
Vanhemmilla voi olla hyvin selkeät käsitykset paitsi omasta myös puolison tulevasta roolista vanhempana. Todellisuudessa ajatukset voivat poiketa paljonkin toisistaan. Monet erimielisyydet voitaisiin välttää, kun puhuttaisiin ajatuksista ja odotuksista ääneen.
Tarkoitus on keskustella siitä, millaisia vanhempia halutaan olla. Ajatusten ei tarvitse olla yhteneväisiä. Puolisossa voi ihailla piirteitä, joita ei itsellä ole. Lapsellekin on rikkaus, kun on kokemus erilaisista tavoista tehdä ja toimia.
Monet roolit: äiti, isä, puoliso, rakastaja
Kun vauva tulee taloon, on luonnollista, että alussa vanhemmat uppoutuvat vauvan hoitamiseen ja pienokaiseen tutustumiseen. Vanhemman rooli on tärkeä ja siihen kasvetaan koko ajan. Parisuhteen kannalta on hyvä, että vanhemmuuden alkuhuuman jälkeen palautetaan pikkuhiljaa myös puolison roolit. Puolisoiden on tärkeä kohdata toisensa myös puolisoina. Tämä ei tarkoita sitä, että parin täytyy järjestää itselleen erityistä kahdenkeskistä aikaa kodin ulkopuolella. Rakkautta ja seksiä voi olla monenlainen toisen huomioiminen arjen askareissa, fyysinen koskettaminen ja henkinen läsnäolo.
Tutustu tähän: Vanhemmuuden tuki, Äitiys ja isyys, vanhemmaksi kasvaminen