Vinkit hampaiden harjaukseen

Hampaiden harjaus aloitetaan heti ensimmäisen hampaan puhjettua suuhun. Lapsi on hyvä totuttaa vauvasta alkaen hampaiden harjaukseen kaksi kertaa vuorokaudessa osana aamu- ja iltarutiineja, vaikka se ei oli aina kivaa puuhaa.

Vanhemmat ovat vastuussa lapsen hampaiden harjauksesta, sillä pienen lapsen taidot eivät riitä huolelliseen hammaspesuun. Vanhemmat harjaavat lapsen hampaat niin pitkään, kunnes lapsen omat taidot riittävät huolelliseen harjaukseen. Vaikka lapsi harjoittelisikin jo hampaan pesua itsenäisesti, niin on tärkeää, että vanhempi tarkistaa harjausjäljen ja tehdään esim. tarkastusharjaus.

Pyrkikää mahdollisuuksien mukaan tekemään hampaiden harjauksesta mukava yhteinen hetki.
Minkä värinen harja olisi lapselle mieluinen?
Haluaako lapsi pitää omassa kädessä hammasharjaa tai vaikka mieluista lelua vanhemman harjatessa hampaita? Haluaisiko lapsi ensin itse pestä omia hampaita?
Voisiko hampaiden pesu ajan kuunnella vaikka jotakin kivaa musiikkia?

Lapsen hampaiden harjauksessa käytetään pientä ja pehmeää harjaa. Hampaiden harjaukseen voi käyttää tavallista tai sähkökäyttöistä hammasharjaa, mutta usein sähköhammasharjalla on helpompi pestä lapsen hampaat huolellisesti. Kokeilemalla eri vaihtoehtoja löydätte teille sopivimman välineen.

Pienen lapsen käteen sähköhammasharja voi olla liian paina, joten pienellä lapselle on hyvä olla käytössä tavallinen hammasharja, jolla hän voi itse harjoitella hampaiden pesua.

Vanhemman ja sisarusten esimerkillä on suuri merkitys hampaiden harjauksessa!

Fluorisuositukset 

Kymenlaakson vesijohtoveden alueella käyttöveden fluoripitoisuus on korkeampi kuin valtaosassa Suomea. Tämän vuoksi myös hammastahnan fluorisuositukset poikkeavat. Kuvassa muistutuksena Kymenlaakson vesijohtoveden käyttöalueella pätevät suositukset.

Huomaathan, että veden fluoripitoisuus vaihtelee kuitenkin Kymenlaaksonkin alueella, ja esim. Virolahti-Miehikkälä-alueella voidaan käyttää alle 6-vuotiailla 1000-1100 ppm hammastahnaa. Toisaalta taas oman kaivon veden fluoripitoisuus voi olla hyvinkin korkea, joka voi myös vaikuttaa fluorisuosituksiin. Tarkistathan tarvittaessa hammashoitolastasi ajankohtaisen fluorisuosituksen!

Hammastahnojen sisällysluettelosta on aina hyvä tarkistaa fluorin määrä, sillä monissa alle 6-vuotiaille tarkoitetuissa tahnoissa on 1000-1100 ppm fluoridia.

Alle 3- vuotiaat riisiryynin kokoinen määrä tahnaa, jossa on 500 ppm fluoridia
3-5- vuotiaat herneen kokoinen määrä tahnaa, jossa on 500 ppm fluoridia
6- vuotiaat kaksi kertaa päivässä 0,5- 2cm tahnaa, jossa on 1450 ppm fluoridia

 

Tagit: suun terveydenhoito, hampaiden hoito, hampaiden harjaus